Φρένα - Τακάκια - Δισκόπλακες Brembo

Φρένα - Τακάκια - Δισκόπλακες Brembo

ιταλική Brembo είναι χωρίς αμφιβολία ο κορυφαίος και πιο γνωστός κατασκευαστής φρένων, τακακιών και δισκόπλακων, με τα φρένα της να σταματούν από σούπερ-σπορ μοντέλα και μοτοσυκλέτες μέχρι και μονοθέσια της F1.

Είναι φυσικοί νόμοι. Ό,τι ανεβαίνει θα κατέβει, ό,τι κινείται θα φρενάρει. Και εμείς λέμε, ό,τι κινείται γρήγορα, πρέπει και γρήγορα να φρενάρει.

Αυτό πρεσβεύει και η ιταλική Brembo. Η μεγάλη κατασκευάστρια συστημάτων πέδησης (φρένων) έχει αναλάβει την ευθύνη να επιβραδύνει ή σταματάει τις ταχύτερες επίγειες σπορ μηχανές. Δηλαδή τα τετράτροχα της F1, του WRC, και τα δίτροχα των World Superbike και των MotoGP. 

Το αγγλικό περιοδικό Fast Bikes στο τελευταίο τεύχος του κάνει ένα αφιέρωμα στην Brembo και παρουσιάζει την υψηλότατη τεχνολογία που απαιτείται για την κατασκευή των καλύτερων και πλέον εξελιγμένων συστημάτων πέδησης σήμερα. 

«Οι δαγκάνες της Brembo στα MotoGP και την F1 είναι στην πραγματικότητα παρόμοιες. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι αυτές των μοτοσυκλετών περιέχουν τέσσερα έμβολα (είναι τετραπίστονες), ενώ των F1 έξι (εξαπίστονες). Αλλιώς, είναι κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό, ένα κράμα λίθιου-αλουμινίου και είναι μονομπλόκ, δηλαδή σχηματίζονται από την κατεργασία ενός ενιαίου κομματιού μετάλλου. Τα έμβολα είναι από τιτάνιο».

«Οι δαγκάνες είναι και στις δύο περιπτώσεις ακτινικές. Δεν μπορούμε να αποκαλύψουμε τις διαμέτρους των εμβόλων -αποτελεί βιομηχανικό μυστικό- αλλά είναι επίσης παρεμφερείς. Διαφέρουν βέβαια ως προς την πίεση που ασκούν στα τακάκια και τους δίσκους», αναφέρει ο Pellegrini.